Διάγνωση

null

Χειρουργός Οδοντίατρος - Στοματολόγος Δημήτρης Β. Κήττας DDS

Διάγνωση

Η διάγνωση

Η αρχική επισκόπηση και κλινική εξέταση του ασθενούς από το Στοματολόγο οδηγεί στην αρχική διάγνωση της κατάστασης. Μια σειρά από συμπληρωματικές εξετάσεις (εργαστηριακές, βιοχημικές) καθώς και η λήψη ιστοτεμαχιδίου από την περιοχή της βλάβης (βιοψία) επιβάλλονται συνήθως για την επιβεβαίωση ή απόρριψη της αρχικής διάγνωσης.

Ο ειδικός Παθολογοανατόμος είναι ο άμεσος συνεργάτης του Στοματολόγου και θέτει τη μικροσκοπική διάγνωση του ιστού της βιοψίας.

Ο ρόλος του Στοματολόγου

Έγκειται στη διάγνωση και αντιμετώπιση των νόσων του στόματος. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει η συνεργασία με το θεράπων Οδοντίατρο του ασθενούς στην άντληση στοιχείων από το οδοντιατρικό ιστορικό του και την παρούσα νόσο. Ιατροί άλλων ειδικοτήτων (Παθολόγοι, Μικροβιολόγοι Αιματολόγοι, Γναθοχειρουργοί, Γαστρεντερολόγοι, Δερματολόγοι, Ογκολόγοι κ.ά)  συνεπικουρούν στο έργο του Στοματολόγου.

Η θεραπεία

Μπορεί να είναι αιτιολογική ή συμπτωματική. Σε κάθε περίπτωση μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή την αποφυγή συγκεκριμένων ερεθιστικών παραγόντων.

Η χειρουργική θεραπεία συνιστάται σε περιπτώσεις αντιδραστικών υπερπλασιών και όγκων, καλοηθών ή κακοηθών. Η υπομονή και η απόλυτη συνεργασία του ασθενούς με το Στοματολόγο αποτελεί ίσως το βασικότερο άξονα στην προσπάθεια ίασης των νόσων του στόματος.

Search Στοματολόγος MSc - Οδοντίατρος DDS
Share:
Open

ESPA